TOSAM

Wat is Riso?

Risoprint is een duurzame en voordelige stencildruktechniek, die qua resultaat intens gekleurde afdrukken oplevert. De Risograph machine zelf lijkt een beetje op een kopieerapparaat, maar werkt volgens dezelfde principes als zeefdruk! De machine drukt met inkten op plantaardige oliebasis via stencils gemaakt uit met plastic gecoat washipapier. Net als bij zeefdrukken wordt iedere kleurlaag wordt afzonderlijk gedrukt.
 De risograph
De risograph is een stencilmachine uit Japan van Riso Kagaku Corporation. De technologie van de risograph is door Riso ontwikkeld in de jaren 80.  Met de risograph werd het mogelijk om op een machine stencils te maken én direct afdrukken te maken. Het doel van Riso was om zo efficiënt mogelijk informatie te kunnen verspreiden op bijvoorbeeld scholen en verenigingen. Veel kerken, scholen en kleine ondernemers hadden daarom een risograph staan. Hiermee kon men zeer snel, in relatief hoge oplages drukwerk in eigen beheer maken. De kans is groot dat je eens een blad in handen hebt gehad dat met de risograph is gedrukt.
Veel mensen moeten bij risoprint denken aan oudere stencilmachines zoals die van bijvoorbeeld Gestetner. Dat is niet zo gek, want de Risograph is daar in zekere zin een afstammeling van. Maar dan in een hedendaagse vorm die via de computer kan worden bediend, met voor iedere kleur een verwisselbare kleurendrum.

Hoe werkt het?

De Risograph drukt door middel van stencils gemaakt van washipapier (masters) waarop een plastic coating is aangebracht. Na het doorsturen van het drukwerk wordt in de machine, op een nieuw stuk van de masterrol, een stencil gemaakt. De plastic laag wordt daar waar de inkt moet worden doorgelaten weggebrand. Daarna wordt de nieuwe master direct op de drum gespannen. Direct erna kan er worden gedrukt.

Waarom Risoprint?
Risoprint is niet te vergelijken met offset, laser of inktjetdrukwerk. In plaats van heel precies in full color te drukken, drukt de risograph elke kleur apart – eerder zoals bij zeefdrukken. Daarnaast is de inkt gemaakt op oliebasis waardoor het eigenlijk nooit helemaal droogt. 
Omdat bij meerkleurig drukwerk het papier vaker door de machine gaat, ontstaan er telkens kleine imperfecties in de registratie en in de dekking. Deze kleine afwijkingen zijn voor veel liefhebbers juist de aanleiding om te kiezen voor Risoprint – het geeft het drukwerk charme, speelsheid en identiteit. Desalniettemin zijn wij perfectionisten en doen we wat we kunnen om sporen te voorkomen en zo precies mogelijk te drukken. 
Bij meerdere kleurlagen met veel bedekking kunnen er ook sporen van de invoerwieltjes op het papier terecht komen. Door de maximale dekking in het midden van de lengte het papier te beperken en de kleurlaag met de meeste inkt als laatste te drukken, kan dit goed onder controle worden gehouden. 
Risoprint werkt erg goed voor illustraties, kaarten, posters enzovoorts. Maar ook foto’s kunnen, mits goed kleurgescheiden en geconfigureerd, in allerlei kleurprofielen bijzonder resultaat opleveren. Toch is Risoprint niet voor iedereen weggelegd en kan het voor sommigen teleurstellend zijn wanneer risoprint zijn eigenaardigheden toont. Wij geven je hier graag advies over als je twijfelt of jouw ontwerp geschikt is voor risoprint. Bekijk ook onze aanwijzingen bij het instellen van je bestanden en voorbeelden van door ons gedrukt werk.