TOSAM

Risoprint

Risoprint is een duurzame en voordelige speciale druktechniek, die qua resultaat intens gekleurde afdrukken oplevert. De Risograph machine zelf lijkt een beetje op een kopieerapparaat, maar werkt volgens dezelfde principes als zeefdruk! De machine drukt met echte inkten via stencils gemaakt uit met plastic gecoat masterpapier (washi). Net als bij zeefdrukken wordt iedere kleurlaag wordt afzonderlijk gedrukt.
De techniek is zeer geschikt voor het drukken van kunstprints en promotie drukwerk. Bijvoorbeeld aan zines, posters, kaarten en flyers, folders, visitekaartjes en noem maar op!
Net zoals een kopieerapparaat heeft de machine een scan-plaat, maar voor het beste resultaat sturen wij al het drukwerk digitaal door. Zodra een opdracht wordt gegeven aan de machine, wordt vanaf de masterrol een stuk van het masterpapier langs de thermische printkop gehaald, welke de doorgestuurde afbeelding uit de plastic laag op het masterpapier brandt; overal waar de plastic coating is weggebrand kan de inkt passeren. Vervolgens wordt deze nieuwe master strak om de inktdrum heen gespannen en de eerste risoprint kan worden gemaakt! Dit gehele proces is volautomatisch en duurt nog geen minuut.

risograph werking


Het resultaat van een risograph is absoluut niet te vergelijken met dat van een offsetpers of laser- of inktjetprinter. Afhankelijk van de hoeveelheid inkt en kleurlagen op de afbeelding komt het soms voor dat er inktsporen ontstaan op de prints. Door hiermee rekening te houden, door bijvoorbeeld niet in 100%, maar 80% inkt te gebruiken op werk met grote inktvlakken, kan dit heel goed worden voorkomen. Wij zullen altijd de nodige droogtijd in acht nemen om dit zo veel mogelijk te voorkomen.
Naast de typische riso sporen zal de registratie van meerdere kleurlagen binnen een oplage niet altijd perfect zijn. Verschuiving is een onontkoombare eigenschap van het risoprinten, maar ook een belangrijke factor in de charme en het karakter van de afdrukken.

risoprint sporen